Heb je wel eens geprobeerd om plasticvrij te shoppen? Het is overal, en de meesten van ons hebben geen keus dan telkens wanneer we winkelen plastic mee naar huis te nemen. Recycling is de oplossing, wordt ons verteld… maar in feite veroorzaakt ons plastic recycling systeem een nog groter probleem…
Plasticafval uit Europa wordt systematisch naar het buitenland verscheept, waar het rivieren vervuilt en gemeenschappen vergiftigt. Het is milieu-racisme, zo simpel als dat.
Maar wij kunnen daar verandering in brengen: Het Europees Parlement wil dat de EU stopt haar plastic in het buitenland te dumpen. Daarnaast moeten handelaren in Europa hard worden aangepakt.
Als het ons lukt om de ministers van Milieu te overtuigen, kan er een wet komen die eindelijk een eind maakt aan de golf van Europese plasticvervuiling. De 27 milieuministers van Europa nemen binnenkort een beslissing, en we kunnen ze niet laten zwichten voor de lobby van de plasticindustrie. Zeg jij ze dat ze het juiste moeten doen?
EU-regeringen: steun een verbod op de export van plasticafval
Uit onderzoek van Human Rights Watch in 2022 blijkt dat werknemers van plasticrecyclingbedrijven aan ademhalingsproblemen, ernstige hoofdpijn en huidaandoeningen leiden. Erger nog, veel mensen in de recyclingbranche behoren tot de meest kwetsbare groepen van de samenleving, waaronder kinderen, vluchtelingen en mensen zonder papieren.
Turkije is de grootste ontvanger van plastic uit de EU, maar plasticafval uit de EU wordt overal naartoe vervoerd! En Nederland speelt daarbij een hoofdrol. Het land is de grootste exporteur van plasticafval in Europa én staat in de top 5 van ‘s-werelds grootste plastichandelaars (na de EU, de VS en Japan).
Een verbod op de export van plastic zou Nederland en de EU dwingen de ware omvang van haar plasticvervuilingsprobleem onder ogen te zien. Zolang de EU haar plasticafval naar elders kan verschepen, is er weinig bereidheid om te stoppen met het produceren van wegwerpplastic.
De EU zou dit kunnen oplossen, maar lobbyisten van de industrie dringen erop aan om door te gaan met business as usual. Laten we onze regeringen eraan herinneren dat de plasticindustrie niet op hen stemt, maar WIJ!
Eis dat EU-regeringen stoppen de wereld te verstikken met ons plasticafval
Duizenden Ekō-leden zoals jij ondernamen al actie om dit doel te bereiken. Door deel te nemen aan het jaarlijkse onderzoek naar plasticvervuiling van Break Free From Plastic. En door Nestlé, ‘s-werelds grootste levensmiddelenbedrijf, onder druk te zetten om over te stappen op herbruikbaar plastic. Daarbovenop deden jullie donaties om ons te helpen impactvolle campagnes te leiden tegen bedrijven die profiteren van plasticvervuiling.
Vandaag kun jij ervoor zorgen dat de EU haar plasticbeleid volledig herziet door de export van plasticafval te verbieden.
Zeg EU-regeringen dat ze de export van plasticafval onmiddellijk moeten verbieden!
De partners van Ekō in deze campagne zijn: Break Free From Plastic, WeMove Europe, Environmental Investigation Agency, Rethink Plastic and Zero Waste Europe.
Meer informatie
Break Free From Plastic. 1 april 2021.
Human Rights Watch. 21 september 2022.
Break Free From Plastic. 10 februari 2023.