Heb je deze duizelingwekkende cijfers al gehoord? De energiegigant TotalEnergies heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 6 miljard euro winst geboekt. Engie verdubbelde zijn winst in de eerste helft van het jaar, tot 5,3 miljard euro. Shell liet in juli een nettowinst van 17,6 miljard euro optekenen.
Intussen hebben heel wat gewone mensen de grootste moeite om hun elektriciteits- en gasfacturen te betalen. Voorschotten vervijfvoudigen. Wie de afrekening betaalt, is soms in één klap zijn spaargeld kwijt. En de winter moet nog beginnen…
Dat komt niet alleen door de energie-oorlog die Vladimir Poetin tegen Europa voert. Het marktmechanisme dat de prijzen bepaalt in de landen van de Europese Unie, zorgt ervoor dat producenten voor al hun energie, die op verschillende manieren gemaakt wordt, de prijs mogen vragen van de duurste bron - ook voor die vormen van energie waarbij hun kosten veel lager liggen. Het resultaat: miljardenwinsten.
Terwijl almaar meer gezinnen het moeilijk hebben om hun rekeningen te betalen voor basisvoorzieningen als licht en verwarming, worden de energieproducenten slapend rijk. Maar nu ligt er een voorstel op tafel dat het evenwicht wat kan herstellen: over twee weken, op 30 september, stemmen de Europese ministers van Energie over een voorstel om de buitensporige winsten van die bedrijven af te romen en te gebruiken om de facturen van de mensen te verlagen.
Teken de petitie en vraag de regeringen van de EU-landen om een belasting van 50 tot 90 procent op overwinsten te steunen, en de basisvoorzieningen voor gewone mensen weer betaalbaar te maken.
Dat klinkt heel logisch, maar de grote energiebedrijven doen alles wat ze kunnen om het plan tegen te houden. Zij willen de superwinsten die hun zomaar in de schoot vallen gewoon behouden, en de mensen enorme facturen blijven voorschotelen. Jouw handtekening kan helpen om het voorstel erdoor te krijgen en het leven van gewone mensen weer betaalbaarder te maken. Doe je mee?
(Photo: Chris LeBoutillier)
Meer informatie
De Standaard. 2 september 2022.
De Morgen. 5 september 2022.