Europese Commissie

Geen palmolie in onze tank! Stop subsidies voor palmolie in biodiesel!

Geen palmolie in onze tank! Stop subsidies voor palmolie in biodiesel!

248,599 signatures
1 signatures until 250k

Het regenwoud verdwijnt razendsnel voor palmolie

Door de grote vraag naar palmolie wordt onze wereld in hoog tempo ontbost. Met het verdwijnen van de regenwouden verdwijnen ook duizenden bijzondere diersoorten op onze planeet. Als we zo doorgaan zullen orang-oetans binnenkort uitgestorven zijn.

We kunnen orangoetans, het regenwoud en de mensen die daar leven, beschermen tegen de verwoesting door palmolie. Maar dan moeten we wel nu in actie komen!

Help mee en teken de petitie.

51% van alle palmolie in Europa wordt in onze auto’s gepompt

De EU subsidieert palmolie als ‘groene biodiesel’. Dat klinkt duurzaam, maar dat is het niet: voor palmolie worden gigantische plantages aangelegd. Regenwouden worden gekapt om ruimte te maken. Diesel met palmolie is daardoor drie keer slechter voor het klimaat dan gewone diesel.

Palmolie afspraken staan onder druk

In 2018 behaalden honderdduizend verontruste Europeanen een geweldige overwinning. Doordat zij zich massaal schaarden achter petities tegen palmoliediesel besloten het Europees Parlement, Europese Commissie en de Europese Raad van ministers dat biodiesel met palmolie niet meer verkocht mag worden als ‘groene brandstof’.

Op 1 februari 2019 kan de Europese Commissie deze waanzin stoppen. Maar de Europese Commissie wordt enormonder druk gezet door lobbyisten voor biobrandstof, de regeringen van Indonesië en Maleisië en palmoliebaronnen. 

Afgesproken is afgesproken Dit kwam de EU in 2018 overeen: 

  • Na 2023 geen subsidies meer voor biodiesel uit palmolie
  • Biobrandstoffen met een hoog klimaatrisico - zoals palmolie - worden uitgefaseerd
  • Transparantie van oliemaatschappijen over het gebruik van biobrandstoffen
  • Een algeheel maximum van biobrandstoffen uit voedselgewassen

De Europese Commissie moet dit nu waar maken. Op 1 februari besluit de Commissie of ze zich aan hun belofte houden of hun oren laten hangen naar de palmolie-lobbyisten. 

Help NU mee meer lawaai te maken dan de lobbyisten! Teken daarom de petitie!


More information