Europa heeft een vuil geheim.
Een geheim dat het Klimaatakkoord van Parijs kan kapotmaken, en dat zelfs EU-landen kan tegenhouden om de Green Deal uit te voeren.
Een document dat 25 jaar geleden ondertekend werd, geeft grote olie-, gas- en kolenbedrijven de macht om hele landen voor miljarden euro’s aan te klagen, vanwege wetten die hun winst in de weg staan. En op dit eigenste moment gebruiken ze die macht om de overstap naar groene energie te blokkeren en klimaatchaos te versnellen.
Het Energy Charter Treaty (ECT) kan gebruikt worden om verboden op olieboringen, de afwijzing van gaspijpleidingen en belastingen op fossiele brandstoffen aan te vechten. En het werkt. Landen worden gedwongen om ofwel hun wetten voor schone energie af te zwakken, ofwel duizelingwekkende geldsommen te betalen aan de fossiele bedrijven als compensatie.
Zeg EU-lidstaten dat ze zich moeten terugtrekken uit het Energy Charter Treaty!
Burgers in de hele Europese Unie willen een Green Deal. Maar dat gaat alleen gebeuren als we dit oneerlijke verdrag verscheuren en fossiele energiebedrijven niet langer de baas laten spelen over ons. Italië heeft dat al gedaan. Nu moet de rest van Europa volgen.
Het aantal rechtszaken onder het Energy Charter Treaty -- die niet in gewone rechtbanken behandeld worden, maar in gesloten tribunalen plaatsvinden -- is de laatste jaren geëxplodeerd. Er zijn al meer dan 83 zaken geweest in de afgelopen zes jaar alleen, en in de meerderheid daarvan is er een beslissing of een schikking gekomen in het voordeel van vuile energiebedrijven. Dit regime van zogenaamde ‘investeerder-staatsarbitrage’ (in het Engels: Investor State Dispute Settlement of ISDS) moet eindigen.
Kijk bijvoorbeeld naar de multinational Vattenfall, die de milieuregels voor een van zijn kolencentrales kon afzwakken door Duitsland aan te klagen voor 1,4 miljard euro. Of Uniper, zelf een Duits bedrijf, dat Nederland met een enorme rechtszaak bedreigt als het een geplande kolenban doorvoert.
Maar we hebben een kans om terug te slaan. In heel Europa dringen mensen zoals jij en ik er bij onze regeringen op aan om actie te ondernemen tegen de vuile industrie van de fossiele brandstoffen. We hebben ervoor gezorgd dat klimaatverandering in recente verkiezingen een groot thema is geworden en hebben klimaatstakingen met miljoenen deelnemers georganiseerd.
Nu moeten we ons samen sterk maken om een eind te stellen aan het Energy Charter Treaty -- want als we dat niet doen, zijn we straks terug bij af.
Meer informatie
de Volkskrant. 20 oktober 2022.
SOMO. 28 september 2021.
Corporate Europe Observatory. 13 juni 2018.
Forbes. 5 september 2019.