DSA - We hebben de plenaire stemming in het Europees Parlement GEWONNEN!

DSA - We hebben de plenaire stemming in het Europees Parlement GEWONNEN!

Het is echt gebeurd: vorige week zijn leden van het Europees Parlement eindelijk opgestaan en hebben ze gestemd voor het eerste belangrijke wetsvoorstel om de macht van de Big Tech in te perken. En dat zouden ze niet hebben gedaan zonder jou.

De baanbrekende tekst - die donderdag laat in de avond door het Europees Parlement is aangenomen - is een historische overwinning voor de samenleving en burgers overal ter wereld. Het is letterlijk de eerste wet die de macht van de techgiganten echt zal aanpakken, en hen ervan zal weerhouden onze levens te plunderen voor winst.

Dit is nu de kracht van People Power. De miljardairs uit Silicon Valley hebben Brussel overspoeld met een leger van lobbyisten - en een budget van 97 miljoen euro - om dit wetsvoorstel af te zwakken. Maar hun geld en hun trucs waren geen partij voor ons, een beweging van miljoenen burgers in heel Europa die eisen dat er een einde komt aan het misbruik van Big Tech.

We hebben de plenaire stemming in het Europees Parlement GEWONNEN!

Niet alleen hebben we de pogingen om de voorgestelde Digital Services Act af te zwakken afgeweerd, maar we hebben de wet zelfs STERKER gemaakt: op het laatste moment zorgden we ervoor dat belangrijke amendementen goedgekeurd werden, die het schadelijke bedrijfsmodel van Big Tech bij de wortel aanpakken.

SumOfUs vormde de kern van de Burgers vs. Big Techbeweging, een gigantische maatschappelijke inspanning van meer dan 100 organisaties, die meer dan 71 miljoen mensen vertegenwoordigen in heel Europa. Maandenlang hebben we hard gevochten en druk uitgeoefend op Europese Parlementsleden om op te komen voor onze fundamentele rechten op elk belangrijk moment - en in de laatste dagen bereikte onze druk het kookpunt!

In de aanloop naar de plenaire stemming stuurde onze beweging meer dan duizend tweets in acht talen, gericht aan belangrijke parlementsleden in heel Europa. Dit ging alle verwachtingen te boven en het liet beleidsmakers zien hoe sterk burgers verandering willen. Tegelijkertijd voerden onze partners een ongelooflijke campagne om Europarlementariërs te overtuigen door hun kantoren te bellen, e-mails te sturen en ervoor te zorgen dat de stem van de burgers gehoord werd.

We hadden zelfs Maria Ressa, - Nobelprijswinnares, gevierd journaliste en publieke vijand van dictators - die onze inhoud tweette! Ressa kreeg de Nobelprijs voor haar onwankelbare strijd voor de waarheid. Dat zij ons publiekelijk steunt, is echt een mijlpaal voor deze beweging:

Tweet van Maria Ressa

Dit alles leverde ons een echt voordeel op bij onze dringende vraag aan Europese Parlementsleden om vóór de eindstemming specifieke voorstellen goed te keuren of te verwerpen - en ze luisterden!!! Kijk maar eens wat sommigen van hen te zeggen hadden over onze inspanningen:

"Deze week hebben de Europese burgers het heft in eigen handen genomen. De People Vs Big Tech-campagne heeft de civil society en activisten voor digitale rechten verenigd en het debat mainstream gemaakt. Het verenigde front wierp zijn vruchten af toen we in de plenaire vergadering over de amendementen stemden, we erin slaagden de media-uitzondering af te weren en een meerderheid kregen voor bescherming tegen tracking-advertenties. Ik ben dankbaar voor het werk van People Vs Big Tech. Jullie mogen allemaal trots zijn op de behaalde resultaten!" -- MEP Karen Melchior, Danish Social Liberal Party

"[De] stemuitslag van de DSA [Digital Security Act] bewees dat de langdurige campagne van Big Tech - goed voor miljoenen euro's - niet op kon tegen de kracht van al deze individuen en maatschappelijke organisaties die opkwamen voor hun rechten en belangen. Het maatschappelijk middenveld heeft gewonnen! Wij zijn, als Europarlementariërs, maar vooral als leden van de Tracking-free Ads Coalition, enorm dankbaar voor al jullie inspanningen en dit krachtige resultaat! Maar we zijn er nog niet. Als we deze samenwerking en eensgezindheid echter voortzetten, heb ik er alle vertrouwen in dat we de schadelijke praktijken van enkele bedrijven effectief zullen beperken en de controle teruggeven aan de mensen. Nogmaals hartelijk dank!" -- MEP Paul Tang, Progressive Alliance of Socialists and Democrats (PvdA)

"We hebben een aantal baanbrekende stappen gezet! Bedankt voor het creëren van een sterke beweging, het verhogen van het momentum en er te voor zorgen dat de stem van burgers werd gehoord, om de lobby-inspanningen van Big Tech tegen te gaan. We blijven de komende jaren vechten voor meer fundamentele veranderingen. Samen zullen we voor eens en altijd een einde maken aan aanbevelingsalgoritmes die verdeeldheid zaaien en giftige bedrijfsmodellen." -- MEP Kim Van de Sparrantak, Group of the Greens/European Free Alliance (GroenLinks)

De belangrijkste overwinningen in de DSA-tekst zijn:

  1. Europarlementsleden stemden voor een verbod op vormen van gerichte reclame die onze privacy het sterkst schenden #MyDataIsMine #MijnDataIsVanMij
  2. We verwierpen een uitzondering voor "handelsgeheimen", die platformen een achterpoortje zou geven om onder hun verantwoordelijkheid uit te komen. Dat zou cruciale bepalingen in de DSA over de toegang tot en het toezicht op gegevens hebben ondermijnd. Deze overwinning heeft de toegang tot platformgegevens voor onderzoekers van derden, waaronder maatschappelijke organisaties, verruimd!
  3. Zij stemden tegen de mogelijkheid van ‘voortdurende algoritmische promotie’, waarbij de inhoud van elk medium dat zichzelf ‘journalistiek’ noemt zou worden verspreid, zelfs als het desinformatie betreft.

Dit is niet zomaar het resultaat van een paar dagen - maar van maanden onvermoeibaar campagne voeren. Sinds afgelopen zomer heeft deze community duizenden e-mails en tweets naar leden van het Europees Parlement gestuurd, virale inhoud op sociale media gecreëerd, baanbrekend onderzoek gepubliceerd dat de ergste gevolgen van Big Tech aan het licht bracht en onze boodschap naar de deuren van parlementen gebracht - met ongelooflijke offline-acties waarover media in de hele wereld berichtten.

Tienduizenden van ons ondertekenden een Burgerverklaring tegen Big Tech, en 90.000 mensen schaarden zich achter een petitie om hun steun te betuigen aan moedige klokkenluiders zoals Frances Haugen (we waren zelfs te zien op het satirische Netflix-programma "Death to 2021!"). We hebben ontelbare e-mails verstuurd, we hebben elk belangrijk debat en elke belangrijke stemming bijgewoond, we hebben een website gemaakt, we hebben digitale advertenties geplaatst om steun te winnen en ons op de platforms te richten, en nog veel meer. En dat alles in meerdere talen!

Voordat deze tekst definitief in de hele EU wordt aangenomen, moet de Europese Raad er nog mee instemmen. We zullen de komende maanden dus hard moeten blijven aandringen om ervoor te zorgen dat het wetsvoorstel sterk blijft.

Deze zware strijd zal pas voorbij zijn als het wetsvoorstel volledig is aangenomen. Maar we beginnen deze volgende fase sterker dan ooit tevoren!