Wij, de burgers van Europa, eisen dat de technologie in dienst staat van ons, en niet in plaats daarvan onze maatschappij en democratie in gevaar brengt.
Wij roepen op een eind te maken aan het verwoestende businessmodel van de grote technologiebedrijven, oftewel Big Tech, die onze eigen gegevens tegen ons gebruiken.
Wij eisen een beter internet, waar wij als burgers toegang hebben tot essentiële digitale voorzieningen en informatie. Wij willen internet dat zorgt voor verbondenheid en participatie, zonder dat we als product worden gezien in een verraderlijk economisch systeem waarin alles wat we doen wordt geregistreerd (zogeheten surveillance).
Wij willen een wereld waarin een kleine groep miljardairs niet zomaar, zonder enige belemmering en zonder bang te zijn voor consequenties, een algoritme zo kan aanpassen dat hierdoor het lot van miljarden mensen verandert.
Wij roepen alle volksvertegenwoordigers die betrokken zijn bij het opstellen en aannemen van wetten in Europa op om op te komen voor de burgers en om alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de misstanden van Big Tech in te perken, en tegelijkertijd de fundamentele rechten van de burgers te beschermen, en dan met name de vrijheid van meningsuiting voor iedereen.
Wij willen u eraan herinneren dat het uw taak is ons, de burgers, te beschermen, en niet de winsten van de grote technologiebedrijven die binnen onze grenzen ongestraft hun gang kunnen gaan.
De eerste belangrijke stap is een sterke Wet Digitale Diensten (DSA, Digital Services Act), die de eerste verdedigingslinie vormt tegen het kwaad van Big Tech. Dit moet er gebeuren:
1. Roep het manipuleren een halt toe
Door de schadelijke aanbevelingssystemen en algoritmes van Big Tech wordt haatzaaierij en desinformatie uitvergroot - zo wordt maatschappelijke verdeeldheid gevoed via de onophoudelijke surveillance, zogenaamd bedoeld om “betrokkenheid” te maximaliseren. Deze gevaren van het systeem zijn niet alleen door externe factoren ontstaan, maar zijn een kenmerk van een gewetenloos en onethisch businessmodel. Het is de hoogste tijd dat deze platforms hun ontwerp minder risicovol maken, hun algoritmes minder schadelijk, de gebruikers er meer controle over geven en dat ze ter verantwoording worden geroepen als ze dit niet doen.
2. Stop surveillance met winstoogmerk
We zijn erin geluisd om “toestemming” te geven voor surveillance. We hebben daar nooit een echte keuze in gehad. De DSA en de DMA (Digital Market Act, de Wet Digitale Markten) moeten een eind maken aan de op surveillance gebaseerde reclame waar mensen nooit om hebben gevraagd. Het gebruik van digitale diensten mag niet afhankelijk zijn van het accepteren van surveillance en profilering. Ook eisen we transparantie op elk gebied van online adverteren en bescherming van onze persoonsgegevens zodat we er zelf zeggenschap over hebben.
3. Geef de mensen weer de macht
Het mag niet zo zijn dat Big Tech gewoon doorgaat met overal de dienst uitmaken. De DSA moet toezichthouders meer macht geven om Big Tech ter verantwoording te roepen, bijvoorbeeld door sterke controlebevoegdheden zodat de bedrijven niet meer zo makkelijk de regels kunnen omzeilen. Europa moet bij de handhaving niet net zo tekortschieten als dit bij de GDPR (de AVG) het geval was.
Onze organisaties vertegenwoordigen meer dan 25.823.881 burgers uit heel Europa. Vandaag sturen we u een gezamenlijk bericht: wij, de burgers, tolereren deze onophoudelijke aanval van Big Tech op ons leven en onze vrijheid niet langer.
We verwachten en verlangen dat onze gekozen vertegenwoordigers ons hierin steunen.
Meer informatie
People vs Big Tech..
POLITICO. 20 december 2020.
TechCrunch. 30 december 2020.